Zelf een sterrendiner thuis maken + 3 recepten

Nu uit eten gaan een stuk lastiger is kun je ook zelf aan de slag gaan met een indrukwekkend diner, bijvoorbeeld om je partner of familie mee te verrassen. In deze blog deel ik 3 recepten van sterrenkok Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve om zelf thuis te maken. 

Zelf omschrijf ik mijn eigen recepten en kookstijl als snel, verrassend en vooral ook makkelijk. Koken op sterrenniveau is toch iets heel anders. Maar toen ik de vraag kreeg om een menu te koken bedacht door een sterrenkok leek me dit wel een hele leuke en toffe uitdaging. En dat was het zeker! Bovendien wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om de boeren en horeca in deze Corona crisis in het zonnetje te zetten. 

Om dit sterrenmenu te maken kreeg ik een box met ingrediënten uit Brabant via Boerschappen. Dit bedrijf verzamelt elke week de beste producten bij boeren uit Brabant in een box die je wekelijks kunt afhalen of laten thuisbezorgen in heel NL. De producten in deze box zijn vers, gezond en komen lokaal van de boer. Ze hebben verschillende flexibele boxen zoals een Oogst box, Vegan box of een Complete box die zijn aan te passen op het aantal personen. Toevallig had ik een tijdje geleden ook een box bij Boerschappen besteld en dat is me heel goed bevallen, dat ga ik zeker vaker doen.

Naast de box met verse ingrediënten zoals groenten, fruit, zuivel en vlees kreeg ik de recepten van Dick van De Treeswijkhoeve om mee aan de slag te gaan in mijn eigen keuken. De Treeswijkhoeve is hier in mijn stad Eindhoven en omgeving een groot begrip. Het restaurant dat gevestigd is in Waalre heeft 2 michelinsterren en biedt hoogwaardige gerechten gemaakt met passie en creativiteit. Hopelijk mogen ze snel weer open na de lockdown. Mocht je niet kunnen wachten dan bieden ze nu ook een thuis menu aan.  

Het sterrenmenu

In het begin vond ik het wel spannend om aan de slag te gaan met de recepten. De recepten bevatten wel wat meer tekst dan dat die van mij haha. Maar ik kwam er al snel achter dat het allemaal goed te doen was. Op het menu stond een voorgerecht van poffertjes gemaakt met Lola quinoa uit Breda met asperges, gerookte zalm en zoetzure peer. Die combi vond ik heel verrassend maar super lekker! Het gerechtje was perfect balans, vooral de zoetzure peren (die je maar met 3 ingrediënten maakt) gaven het gerechtje een echte smaakboost.

Als hoofdgerecht stond er een hamburger met zelfgemaakte bonenhummus, Middelbeerse uiencompote van Boefkik en frisse komkommer op het menu. Ook bij dit gerecht waren de smaken heel goed in balans. Het hamburgervlees was echt van goede kwaliteit en de komkommer maakte het lekker fris. En vergeet Henriettes tomatenketchup niet.

Het dessert van aardbeiensoep met hangop en sabayon was gemaakt met verse super lekkere aardbeitjes van kwekerij van Haperen in Prinsenbeek en was verrassend snel klaar. De hangop van volle yoghurt van de Ambachtshoeve had ik een dag van te voren al in de koelkast gezet om te laten uitlekken en de sabayon was ook in een paar minuten gemaakt. Dit dessert ga ik zeker onthouden want dit lijkt me ook heel leuk om een keer te serveren als we visite hebben die blijven eten.

Was het moeilijk om te maken?

Nee, het viel reuze mee. Maar een goede voorbereiding is belangrijk. Ik had al een dag van te voren de yoghurt in doek gegoten om te laten uitlekken voor de hangop en de bonen in een kom met water gezet om te weken. De bereiding van de asperges was iets meer werk dan de manier waarop ik ze normaal klaar maak maar het resultaat was wel echt perfecte botermalse asperges dus dat ga ik zeker vaker zo doen. Ik heb de recepten vrij nauw gevolgd en heb hier en daar ietsjes anders gedaan. Zo had ik geen sapcentrifuge om de wortel mee uit te persen dus heb ik wortelsap gekocht en voegde ik wat basilicum aan het dessert toe. 

Ik vond het echt leuk om een keer te doen. Ook Eric vond het heel lekker en we hebben er samen een gezellig diner met z’n tweetjes van gemaakt. Zo konden we toch thuis genieten van een sterrenmaaltijd. 

Voorgerecht: gerookte zalm met quinoa poffertjes, zoetzure peer en Brabantse asperges 

Ingrediënten 2 personen 

Poffertjes:
50 gr quinoa
1 theelepels kummel (heel)
1 theelepels ras el hanout
Snuf zout
200 gr wortelsap
1 eidooier
1 theelepel maizena
Olie om in te bakken.

Asperges: 
3 asperges
Zout

Zoetzure peer:
80 gr witte wijnazijn
40 gr rietsuiker
1 peer 

Bereiding:

Asperges:
Schil de asperges, en snij de konten ervan af. Zet de schillen en de konten op met koud water en breng aan de kook.Leg de asperges plat in een ruime pan, zet op de pan een zeef, en giet het asperges kookvocht over de geschilde asperges. Dek af met een keukendoek, en voeg wat zeezout toe. Breng aan de kook, zodra de asperges koken zet je een wekker van 4 min. Na 4 minuten laat je de asperges afkoelen in het vocht.

Poffertjes:
Doe de wortel in de sapcentrifuge, breng 200 gr sap aan de kook met de kummel, zout en ras el hanout. Voeg 50 gr quinoa toe en kook tot het gaar is. Evt. afgieten en af laten koelen. Neem 65 gram gekookte quinoa en voeg een eidooier en de theelepel maïzena toe. Zet een pan met antiaanbaklaag op het vuur met weinig olie, bak hier de quinoa poffertjes in.

Zoetzure peren:
Zet azijn en suiker op in een pan. Schil de peren en snij in vieren. Verwijder de klokhuizen en pocheer ze ong 10 min in het zoetzuur. Vervolgens in het vocht laten afkoelen.

Opmaak:
Halveer de asperges in de lengte en snij in passende stukjes. Dresseer ze op de poffertjes samen met de zalm en stukjes zoetzure peer. Eventueel garneren met een takje rucola.

Hoofdgerecht: gegrilde hamburger met hummus gemaakt van Hollandse bonen, compote van Middelbeerse sjalot en komkommersalade met ambachtelijke ketchup van Henriette

Ingrediënten 2 personen 
 
2 hamburgers
Snuf peper en zout
Olie om te grillen
Snuf paprikapoeder
Henriettes ketchup  

Bonen hummus:
300 gr gemengde bonen
1 takje rozemarijn
100 ml olijfolie
1 eetlepel tahin (sesampasta) 
1 teen knoflook 
Mespuntje cayenne
Snuf zout
evt. wat kookvocht

Komkommer:
1/2 komkommer
1 eetlepel sushi azijn
 
Bereiding
 
Bonen hummus:
Week de bonen een dag van tevoren in koud water. Zet ze de volgende dag op in koud water met een takje rozemarijn en wat zee zout. Als de bonen gaar zijn, giet ze af en draai ze fijn in de keukenmachine met de olijfolie, tahin, knoflook en cayennepeper. Voeg eventueel wat kookvocht toe als de hummus te dik is.
 
Komkommersalade:
Schil de komkommer met een dunschiller. Vervolgens maak lange slierten met de dunschiller. Maak a’la minute aan met sushi azijn en wat zee zout.

Hamburgers
Grilleer de hamburger op een hete gril met weinig olie.
breng op smaak met peper en zout.
 
Opmaak:
Dresseer de hamburgers op een plank, besmeer met een dikke laag bonen humus en bestrooi met paprikapoeder. Vervolgens een lepel uiencompote op de humus, en als laatste de aangemaakte komkommersalade. Serveer met de ketchup. 

Note: je houd een flinke hoeveelheid bonen hummus over, deze kun je afgedekt bewaren in de koelkast en is lekker op brood of bij de maaltijd. 

Dessert: aardbeiensoep met hangop van yoghurt en sabayon van scharreleitjes

Ingrediënten 2 personen
 
Aardbeiensoep:
100 gr aardbeien
10 gr poedersuiker

Hangop van yoghurt:
100 gr hangop van 300 ml yoghurt 
20 gr poedersuiker

Sabayon van scharreleitjes:
3 eidooiers
30 ml witte wijn
20 gr poedersuiker

Extra aardbeien om te garneren
Evt. wat verviene blaadjes of limoen om mee te garneren

Bereiding

Hangop van yoghurt:
Leg een schone theedoek of kaasdoek in een zeef of vergiet en hang deze in een kom. Giet de yoghurt hier in en laat een nacht in de koelkast staan. Breng de hangop op smaak met poedersuiker en evt. een uitgeschraapt vanillestokje.
 
Aardbeiensoep:
Draai de aardbeien fijn met de poedersuiker met een staafmixer.
 
Sabayon:
Klop met een mixer de 3 eidooiers luchtig op met de witte wijn en poedersuiker.

Opmaak: 
Doe de aardbeiensoep in een diep bord, schep een flinke lepel hangop in het midden. Plaats hier op wat gehalveerde aardbeien. Rasp evt. nog een limoentje hierover met een microplain en wat vervienne blaadjes. Als laatste voeg de sabayon toe. Ook heel lekker is nog een flinke bal ijs erbij te serveren.

Eet smakelijk!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VisitBrabant.

Vind je dit leuk?
2 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Josephine 31 mei 2020 om 15:18

In je voorgerecht staat bij ingrediënten 200ml wortelensap en in de beschrijving 400 ml mijn vraag is zijn de theelepetjes kruiden voor 200 of voor de 400 ml ?j

Sandra 31 mei 2020 om 20:21

Hoi, dat is inderdaad een fout. Het moet zijn 200 ml, dat moet genoeg zijn om de quinoa in te koken. En anders kun je het sap nog een beetje aanlengen met water mocht dat nodig zijn.

Majella 22 mei 2020 om 10:43

Het lijkt me een heel leuk om te maken, maar ik snap het hoofdgerecht niet helemaal. Alleen maar een hamburger met wat komkommer. Wat zou je hier nog voor groentegerecht aan kunnen toevoegen?

Sandra 23 mei 2020 om 16:56

Hoi Majella, ja klopt maar met de bonenhummus, ingemaakte uiencompote en komkommersalade is het toch een heel gerecht. Je kunt er wellicht nog wat (zoete) aardappel frieten bij maken of een broodje. Of een andere uitgebreidere salade bij maken