Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

5 x vegan alternatieven uit de supermarkt

Laat ik eerst beginnen met wat is vegan precies? Sommige denken dat dit hetzelfde is als vegetarisch maar dat is het niet. Behalve vlees en vis gebruiken veganisten namelijk geen dierlijke producten zoals zuivel, eieren of kaas. Maar denk ook aan bijvoorbeeld cosmetica en kleding.

Zelf ben ik geen veganist, maar heb wel grote bewondering hiervoor. Met veel plezier volg ik ook de blogs DeGroeneMeisjes en LisaGoesVegan. Ook steeds meer merken zoals Becel kiezen bewust voor 100% plantaardig. Een paar dagen in de week vegetarisch eten vind ik helemaal geen probleem, er zijn zo veel andere lekkere opties zonder dierlijke ingrediënten. Maar om compleet vegan te eten lijkt me een uitdaging.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel vegan producten op de markt waardoor het een stuk makkelijker wordt. Niet alleen in de natuurwinkel maar ook in de reguliere supermarkt. Ook ik, als niet-veganist, maak hier wel eens bewust en onbewust gebruik van.

Ik heb een lijstje gemaakt met een aantal ingrediënten die je, zonder dat je daar veel extra moeite voor hoeft te doen, kunt vervangen door een plantaardige variant. En deze zijn gewoon te vinden in de supermarkt.

Melk & room

Deze zuivelproducten zijn over het algemeen goed te vervangen door een vegan alternatief. Er zijn tegenwoordig veel plantaardige drinks en (zuivel) producten in de supermarkt te vinden. Zo vervang je melk met bijvoorbeeld amandelmelk, sojamelk, rijstdrink of kokosmelk. Let wel op dat de voedingswaarden kunnen verschillen en dat de smaak iets anders kan zijn, vooral de eerste twee alternatieven zijn vaak iets zoeter van smaak. Ook voor (kook)room, crème fraiche en mascarpone die ik regelmatig gebruik bij het maken van bijvoorbeeld soepen en sauzen heb je alternatieven op basis van soja, amandel of rijst.

Yoghurt

Mijn ontbijt van yoghurt met muesli heb ik al een hele tijd geleden omgeruild voor een plantaardige variant met soja. Bij sommige natuurwinkels vind je ook nog andere plantaardige yoghurt of kwark op basis van bijvoorbeeld kokos.

Margarineproducten

Sinds kort ligt er de nieuwe Becel in de schappen die 100% plantaardig is en dus helemaal vegan. Deze is gemaakt met een mix van zonnebloem-, lijnzaad-, en koolzaadolie en bevat geen ingrediënten van dierlijke oorsprong. Deze oliën bevatten van nature Omega 3 en 6 die goed zijn voor het hart, ze dragen bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. De vegan spread is ook vrij van conserveermiddelen, lactose, kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Fijn bijkomstigheidje: niet alleen is deze plantaardige spread goed voor je hart maar ook beter voor het milieu door de lagere uitstoot van broeikasgassen. Ik vind hem erg lekker van smaak en goed smeerbaar. Verkrijgbaar bij de meeste supermarkten.

Eieren

Eieren zorgen er voor dat een beslag of gebak lekker luchtig wordt en aan elkaar hecht. Zonder eieren wordt je cake vaak zwaar en vast. Maar ook deze kun je vervangen door bijvoorbeeld een egg-replacer. Deze zijn soms te vinden in de reguliere supermarkt. Maar probeer ook eens een banaan, chiazaad geweekt in water of 3 eetlepels bakpoeder te mengen met 3 eetlepels water en 1 eetlepels zonnebloemolie.

Kaas

Dit is denk ik meest lastige, kaas is namelijk vrij moeilijk te vervangen. Ik heb het nagevraagd in de supermarkt bij mij in de buurt maar kreeg helaas een teleurstellend antwoord. Wel zag ik dat ze bij de Jumbo het merk Willmersburger verkopen, een veganistisch alternatief op kaas. En zijn er meestal alternatieven verkrijgbaar bij de natuurwinkel en online zoals van Tofutti of Bute Island .

Tip: let bij het kopen ook op het vegan V-keurmerk zoals je bijvoorbeeld op de verpakking van Becel 100% plantaardig ziet. Dan zit je altijd goed.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Reacties

Laat je reactie achter

Jansen 18 oktober 2016 om 08:31

Dit is gewoon reclame, zeg dat dan meteen, dan lees ik het tenminste niet.

Beantwoorden

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×