Paas pavlova met Hero Abrikozenjam + baktips

In deze blog deel ik een heerlijk zoet recept voor op de paastafel, namelijk een pavlova met fruit en room. Zien ze er niet heel erg feestelijk uit? En daarnaast deel ik nog een aantal handige tips om de perfecte pavlova te maken.

Dit luchtige gebakje van eiwit is heerlijk als afsluiter van de paasbrunch of voor tijdens de koffie of thee en is echt een aanrader onder de zoetekauwen. Ik ben zelf ook echt dol op pavlova, zeker als hij lekker knapperig is van buiten en nog een beetje chewy van binnen. Om die perfecte pavlova te maken heb ik een aantal handige tips verzameld, want het is absoluut niet moeilijk maar er zijn wel een aantal ‘regels’ waar je je aan moet houden. Zo kan het niet fout gaan.

Voor de topping gebruik ik opgeklopte slagroom en Hero Abrikozenjam. Deze combi van romig en fruitig is echt top! Zeker voor Pasen ziet deze pavlova er feestelijk uit door het gebruik van witte en gele kleuren en een kleine groene crunch van pistache. De frisse en fruitige Hero Abrikozenjam is een van mijn favoriete jamsoorten en niet alleen lekker voor op je boterham maar ook voor in je yoghurt en gebak dus. Kijk ook op herojamstudio.nl voor meer dan 150 lekkere ideetjes met jam.

Voor het maken van pavlova heb je niet veel nodig, wel wat geduld. Mocht je deze niet hebben dan kun je ook ‘valspelen’ en kant en klare schuimpjes kopen in de winkel. Maar verse pavlova is toch echt het allerlekkerste. En mocht je gasten met een glutenallergie over de vloer krijgen met Pasen dan zijn deze pavlova’s ook ideaal want er komt geen meel of gluten aan te pas. Mocht als dessert voor kerst pavlova willen serveren, maak dan eens deze prachtige pavlova krans met roodfruit.

5 tips voor de perfecte pavlova:

  1. Gebruik een schone en vetvrije kom en mixer. Zijn ze niet helemaal schoon dan bestaat de kans dat het eiwit niet goed opstijft. Ga eventueel met een gehalveerde citroen langs de randen van de kom en mixer om ze goed vetvrij te maken.
  2. Er mag geen eidooier bij het eiwit komen, anders worden de eiwitten ook niet goed stijf. Wil je 100% zeker zijn dan kun je ook bij de grotere supermarkten een flesjes kopen met gepasteuriseerd eiwit.
  3. Als de eiwitten iets opgeklopt zijn voeg je beetje bij beetje de suiker toe, zo heeft het schuim de kans om de suiker goed op te nemen. Gebruik bij voorkeur fijne suikerkorrels.
  4. Ik voeg altijd een beetje maïzena toe aan de eiwitten, zo blijft de binnenzijde iets meer chewy. Dit is tevens het verschil met meringue, hierbij wordt geen maïzena toegevoegd en is hierdoor harder en knapperiger.
  5. De temperatuur van de oven is heel belangrijk, zet deze niet te hoog anders verkleurt de pavlova. Meestal gebruik ik boven-onder warmte maar voor meringues en pavlova gebruik ik de heteluchtstand. Ik heb het idee dat ze hierdoor beter drogen, of dit echt zo is weet ik niet zeker. Ik zet de temperatuur de eerste paar minuten iets hoger zodat de buitenkant iets krokanter wordt en daarna verlaag ik hem zodat hij van binnen verder kan drogen.

Recept Paas pavlova met room en Hero Abrikozenjam
GEBAK – 30 MIN + 90 MIN OVENTIJD – 6 STUKS **

Ingrediënten
4 eiwitten
175 gr suiker
Paar druppels azijn
snufje zout
1 theelepel maïzena

Topping:
Hero Abrikozenjam
250 ml slagroom
½ mango
1 eetlepel pistachenootjes

Materialen:
Bakplaat met bakpapier
Mixer

Bereiding
Verwarm de oven op 120 graden hetelucht. Doe de eiwitten in een schone kom en klop met een mixer iets stijf. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en het snufje zout. Klop de eiwitten goed stijf zodat er mooie glanzende pieken ontstaan als je de mixer omhoog haalt. Mix op het laatste de maïzena en de azijn er door.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hier 6 flinke hopen eiwit op. Maak ze iets plat aan de bovenzijde met de bolle kant van de lepel zodat de topping hier straks op kan. Bak de pavlova 10 minuten in de oven en verlaag de temperatuur daarna naar 110 graden en bak nog 80 minuten. Laat daarna de pavlova in de oven afkoelen met de deur op een kiertje.

Klop ondertussen de slagroom stijf, ik heb hierbij geen suiker gebruikt omdat de pavlova ook al vrij zoet is. Haal ze voorzichtig van de bakplaat en schep de slagroom er op. Schep er wat Hero Abrikozenjam op en verdeel wat blokjes mango er over en wat fijngehakte pistache.

Tips:

Je kunt ook kleinere hoopjes maken en zo mini pavlova’s maken. Bak ze dan 60 minuten i.p.v. 80 minuten.

Wil je de pavlova’s een dag van te voren maken, bewaar ze dan zonder topping op een koele en droge plek en doe pas net voor gebruik de slagroom, jam en andere toppings er op.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hero.


Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Els Brörmann 24 maart 2018 om 21:43

Heerlijk!!