Parmezaanse friet met parmaham kroketjes
7 april 2016
Sandra Waterschoot
Omdat ik altijd op zoek ben naar nieuwe en verrassende recepten en smaken leek het me een leuk idee om deze Hollandse lekkernij om te toveren tot een Italiaanse variant. De frieten heb ik gepimpt met wat Parmezaanse kaas en de kroketjes gevuld met een heerlijke ragout met parmaham en Italiaanse kruiden.
Wat wel echt Hollands is gebleven in dit recept, zijn de robuuste aardappelfrieten van CêlaVíta. Want die zijn het lekkerste van Hollandse bodem. En deze verse frieten zijn tevens makkelijk te bereiden in de oven, frituur of Airfryer.
Met dit gerecht verander je een ordinair snack moment naar een hoger culinair standje. Natuurlijk kun je deze Parmezaanse friet en parmaham kroketjes ook lekker op vrijdagavond voor de tv eten. Maar ze misstaan ook zeker niet op een mooi bord met een lekkere Italiaanse salade en een glaasje wijn.
Recept Knoflook Parmezaan friet met parmaham kroketjes
HOOFDGERECHT – 50 MIN + AFKOELEN – 10 TOT 12 STUKS
Ingrediënten
1 zak CêlaVíta robuust gesneden friet
Handje parmezaanse kaas
1 teen knoflook
Scheutje olijfolie
Verse basilicum
Kroketjes:
Bordje paneermeel
Bordje bloem
2 eieren
Olie om te frituren
Vulling:
55 gr bloem
50 gr boter
400 ml groentebouillon
Scheut slagroom
3 blaadjes gelatine
1 theelepel Italiaanse kruiden
100 gr parmaham
Materialen
Bakplaat met bakpapier
Garde
Pan om te frituren
Plastic folie
Bereiding
Week de gelatine in een kom met koud water. Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe (roux). Bak dit een paar minuten al roerend tot het mengsel er zanderig uitziet en aanvoelt, dan is de roux gaar. Giet de bouillon er beetje bij beetje bij en roer met een garde tot een gladde massa. Voeg ook de slagroom en Italiaanse kruiden toe. Knijp de gelatine goed uit en roer door de saus. Snijd de parmaham in dunne reepjes en voeg toe. Laat de vulling een paar minuten iets indikken. Giet daarna over in een schaal bekleed met plastic folie en laat afkoelen op kamertemperatuur en daarna in de koelkast tot de ragout helemaal goed stijf is.
Snijd een stuk uit de afgekoelde vulling en kneed dit met je handen tot een kroketje. Leg de geknede vulling in de bloem en rol deze er doorheen. Haal daarna door de losgeklopte eieren en paneermeel. Daarna nogmaals door het ei en paneermeel voor een extra krokant korstje. Herhaal dit tot de vulling op is. Bewaar de gepaneerde kroketjes ondertussen in de koelkast
Verwarm de oven op 220 graden als je de friet in de oven bereid. Pers wat knoflook uit en meng met een klein beetje olijfolie. Doe de robuuste frieten in een kom en schep de knoflookolie er door (sla deze stap over als je de frieten in de frituur bereid). Verdeel de friet over een bakplaat met bakpapier. Bak de friet in de oven volgens de verpakking (of in de Airfryer).
Verhit ondertussen de frituurolie of zonnebloemolie tot ongeveer 170 graden. Frituur de kroketjes in porties in ca. 3 minuten goudbruin en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Haal de knoflook frieten uit de oven en bestrooi met wat Parmezaanse kaas en verse basilicum. Smakelijk eten!
Tips:
- De ragout kun je ook een dag van te voren bereiden en een nachtje in de koelkast laten staan
- Bak je de frieten in de frituurpan? Besprenkel dan de friet na het bakken met de knoflookolie.
- Kneed de kroketvulling met natte handen, dan blijft het mengsel minder snel plakken.
- Niet z’n knoflook fan? Laat deze dan achterwege en gebruik alleen Parmezaanse kaas.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kroket
Dit is een gesponsord artikel
Vind je dit leuk?
1 stem