Parmezaanse friet met parmaham kroketjes

Een van mijn favo snacks voor bij de patat is een kroket. En ik ben zeker niet de enige, per jaar gaan er wel 300 miljoen kroketten doorheen in Nederland*. Dat zijn er ongeveer 25 per persoon! Dit aantal haal ik niet, maar af en toe moet kunnen toch? :)

Omdat ik altijd op zoek ben naar nieuwe en verrassende recepten en smaken leek het me een leuk idee om deze Hollandse lekkernij om te toveren tot een Italiaanse variant. De frieten heb ik gepimpt met wat Parmezaanse kaas en de kroketjes gevuld met een heerlijke ragout met parmaham en Italiaanse kruiden.

Wat wel echt Hollands is gebleven in dit recept, zijn de robuuste aardappelfrieten van CêlaVíta. Want die zijn het lekkerste van Hollandse bodem. En deze verse frieten zijn tevens makkelijk te bereiden in de oven, frituur of Airfryer.

Met dit gerecht verander je een ordinair snack moment naar een hoger culinair standje. Natuurlijk kun je deze Parmezaanse friet en parmaham kroketjes ook lekker op vrijdagavond voor de tv eten. Maar ze misstaan ook zeker niet op een mooi bord met een lekkere Italiaanse salade en een glaasje wijn.

Recept Knoflook Parmezaan friet met parmaham kroketjes

HOOFDGERECHT – 50 MIN + AFKOELEN – 10 TOT 12 STUKS
Ingrediënten
1 zak CêlaVíta robuust gesneden friet
Handje parmezaanse kaas
1 teen knoflook
Scheutje olijfolie
Verse basilicum

Kroketjes:
Bordje paneermeel
Bordje bloem
2 eieren
Olie om te frituren

Vulling:
55 gr bloem
50 gr boter
400 ml groentebouillon
Scheut slagroom
3 blaadjes gelatine
1 theelepel Italiaanse kruiden
100 gr parmaham

Materialen
Bakplaat met bakpapier
Garde
Pan om te frituren
Plastic folie

Bereiding
Week de gelatine in een kom met koud water. Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe (roux). Bak dit een paar minuten al roerend tot het mengsel er zanderig uitziet en aanvoelt, dan is de roux gaar. Giet de bouillon er beetje bij beetje bij en roer met een garde tot een gladde massa. Voeg ook de slagroom en Italiaanse kruiden toe. Knijp de gelatine goed uit en roer door de saus. Snijd de parmaham in dunne reepjes en voeg toe. Laat de vulling een paar minuten iets indikken. Giet daarna over in een schaal bekleed met plastic folie en laat afkoelen op kamertemperatuur en daarna in de koelkast tot de ragout helemaal goed stijf is.

Snijd een stuk uit de afgekoelde vulling en kneed dit met je handen tot een kroketje. Leg de geknede vulling in de bloem en rol deze er doorheen. Haal daarna door de losgeklopte eieren en paneermeel. Daarna nogmaals door het ei en paneermeel voor een extra krokant korstje. Herhaal dit tot de vulling op is. Bewaar de gepaneerde kroketjes ondertussen in de koelkast

Verwarm de oven op 220 graden als je de friet in de oven bereid. Pers wat knoflook uit en meng met een klein beetje olijfolie. Doe de robuuste frieten in een kom en schep de knoflookolie er door (sla deze stap over als je de frieten in de frituur bereid). Verdeel de friet over een bakplaat met bakpapier. Bak de friet in de oven volgens de verpakking (of in de Airfryer).

Verhit ondertussen de frituurolie of zonnebloemolie tot ongeveer 170 graden. Frituur de kroketjes in porties in ca. 3 minuten goudbruin en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Haal de knoflook frieten uit de oven en bestrooi met wat Parmezaanse kaas en verse basilicum. Smakelijk eten!

Tips:

  • Bak je de frieten in de frituurpan? Besprenkel dan de friet na het bakken met de knoflookolie.
  • Kneed de kroketvulling met natte handen, dan blijft het mengsel minder snel plakken.
  • Niet z’n knoflook fan? Laat deze dan achterwege en gebruik alleen Parmezaanse kaas.
  • De ragout kun je ook een dag van te voren bereiden en een nachtje in de koelkast laten staan

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kroket

Dit is een gesponsord artikel

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Marieke 27 september 2016 om 21:50

Ziet er heel lekker uit. Ik heb wel 2 vragen; heb je bouillon van een blokje gebruikt? En kan ik de kroketjes ook invriezen?

Sandra 28 september 2016 om 16:37

hoi Marieke ja ik heb bouillon van een blokje gebruikt. En ik heb de kroketten zelf niet ingevroren maar volgens mij moet dat goed kunnen, voor het frituren dan he :) succes !

Olga Zuidema-Mol 9 april 2016 om 06:53

Klinkt weer geweldig. En idd, zo af en toe een patatje en kroketje is niks mis mee!! Leuke tip om het n Italiaanse zwier te geven. ??

Romy 8 april 2016 om 12:39

Kan je de parmaham in de kroket ook vervangen door kaas om er zo kaaskroketjes van te maken? :) Ziet er weer heerlijk uit!!

Sandra 8 april 2016 om 23:39

Hoi Romy, ja dat kan ook. Lijkt me ook heerlijk!