Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Herfstfruit: de vijg

De vijg is een lekkere zoete vrucht die vooral aan het einde van de zomer en in de herfst verkrijgbaar is. Vijgen worden rijp geplukt en zijn daarna nog maar een paar dagen houdbaar. Daarom zie je verse vijgen ook niet vaak bij de fruitafdeling in de supermarkt liggen. Ik heb ontdekt dat ze bij de Turkse winkel wel vaak verkrijgbaar zijn. Ook zie je ze vaak op de markt of bij de grotere groentewinkel. Gedroogde vijgen zijn wel bijna altijd en overal verkrijgbaar, deze zijn het lekkerst van oktober t/m januari.
 

Vijgenboom

Zelf een vijgenboom planten is ook een goede optie om in het bezit te komen van deze lekkere verse vruchten. Mijn schoonouders hebben ook een vijgenboom in de tuin staan en we hebben al een aantal keer heerlijke vijgen geoogst. De meeste boomrassen zijn winterhard en kun je dus gewoon in de winter in je tuin laten staan.
 

Gezonde keuze

De verse vijg is niet alleen lekker maar ook gezond en bevat weinig calorieën. De gedroogde variant is nog een tikje zoeter dan de verse maar bevat wel meer calorieën. Door het drogen stijgt het suikergehalte; verse vijgen bevatten 64 kcal/100g en gedroogde 270 kcal/100g. Maar beide bevatten veel vezels, calcium en antioxidanten.
 

Vijgen in gerechten

De vijg is heel veelzijdig, je kunt ze gebruiken in een salade, roosteren met honing in de oven, gebruiken voor zoet gebak of er jam of compote van maken. De gedroogde vijg is ook lekker in stoofschotels of in een rollade. De smaak van verse vijgen is heel goed te combineren met geitenkaas, blauwe kaas of ricotta. Ook past de wat zoute smaak van spek heel erg goed bij de zoete verse vijgen. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd maar vijgen gemarineerd in port schijnen ook heel lekker te zijn.
 

Mijn 5 favoriete recepten met vijgen zijn:

 
1. Vijgen met ricotta en spek
vijgen met ricotta en spek
 
2. Herfstsalade gewikkeld in parmaham

herfstsalade gewikkeld in parmaham
 

3. Vijgentaartje

vijgentaartje
 

4. Stoofschotel met vijgen
 
5. Taart met vijgen en frambozen
vijgentaart
 

 

Reacties

Laat je reactie achter

Herfst recepten

Proef nu de herfst met deze heerlijke herfstrecepten. Maak de recepten nu makkelijk en snel zelf en geniet van een heerlijke kom paddenstoelensoep, jachtschotel, of een quiche met pompoen bijvoorbeeld. Varieer dit seizoen met echte herfst groente en fruit zoals bramen, peer, paddenstoelen, kastanjes, pompoen en rode kool. Bekijk hier alle herfst recepten.

×

 Cadeau-tip!

Bestel nu het LeukeRecepten kookboek!

Met meer dan 100 leuke en makkelijke recepten! Prijs: €20,99