Eetdagboek: 7 dagen zonder vlees




Tegenwoordig eet ik minimaal 2 keer in de week vegetarisch. Soms heb ik niet eens door dat ik geen vlees eet, er zijn zo namelijk veel lekkere vegetarische gerechten en vleesvervangers. Eric is meer een vleeseter dan ik dus voor hem was afgelopen week een grotere uitdaging. Het draait deze challenge dus vooral om lekkere volwaardige vega gerechten waarbij Eric zijn stukje vlees niet mist. Hieronder vind je mijn eetdagboek van afgelopen week.
Maandag
Melanzane, dit Italiaans gerecht stond nog op mijn lijstje op een keer te maken. Het is ovengerecht wat bestaat uit laagjes gegrilde aubergine, mozzarella, tomatensaus en parmezaanse kaas. Het is best een machtig gerecht dus je zit al vrij snel vol. De aubergine wordt, naast de portobello, vaak als vleesvervanger gebruikt. Recept: Melanzane parmigiani
Dinsdag
Omdat ik deze avond nog veel plannen had, was ik op zoek naar een makkelijk en snel recept. Deze tortilla pizza’s leken me erg geschikt en vooral lekker. Normaal zou ik er groente en gehakt op doen dus heb ik bij dit recept gekozen voor vegetarisch kruimgehakt op basis van soja met ijzers en vitamine B12. Recept volgt binnenkort op de site.
Woensdag
Vandaag heb ik boekoeloekoe burgers gemaakt. Nu denk je misschien waar heeft ze het over maar dit is mix van granen en kruiden die je samen met verse ingrediënten kunt verwerken tot vega burgers. De burgers smaakte heerlijk en ze hadden wel iets weg van echt vlees. Binnenkort volgt meer informatie over deze boekoeloekoe burgers en een winactie waarbij ik 5 pakketjes mag weggeven, dus houd de site in de gaten.
Donderdag
Ik heb ben nog niet zo bekend met tofu dus het leek me een uitdaging om deze vleesvervanger klaar te maken. Tofu wordt vaak gebruikt in de Oosterse keuken dus toen kwam ik op het idee om noedels te maken met sperziebonen en paprika. Het was een zeer geslaagd experiment. Belangrijk is dat je de tofu goed droog dept waardoor de tofu de smaken van de marinade goed kan opnemen. Recept: Noedels met sperziebonen
Vrijdag
Deze dag kwamen Eric’s neef Ruud en zijn vriendin Laura bij ons eten. Ik had van te voren humus gemaakt van kikkererwten en avocado. Kikkererwten passen door de grote hoeveelheid ijzer, vezels en mineralen ook goed in een vegetarisch dieet. Als hoofdgerecht heb ik gepocheerde eieren klaargemaakt in een pittige groenten-tomaten saus. Eieren bevatten net als vlees vitamine B en zijn een goede vleesvervangers. Dit Noord Afrikaanse gerecht is geïnspireerd op een recept van Yotam Ottolenghi’s shakshuka. Door de toegevoegde pepertjes was het vrij pittig geworden maar wel erg lekker en geslaagd. De recepten volgen binnenkort op de site.
Zaterdag
Deze avond hadden we gereserveerd bij Indiaas restaurant Shri Ganesh in Eindhoven. Hier serveren ze alleen 100% vegetarische gerechten zonder vlees of vis en zelfs dierlijke vetten zijn uitgesloten. We kregen heerlijke papadums, pakora (gefrituurde groente snacks), 4 verschillende curry’s met rijst en naan en chai thee als afsluiter.
Zondag
Deze laatste dag van de vega week heb ik een gerecht gemaakt met zogenaamde superfoods. Dit zijn gezonde producten met een hoge voedingswaarde. Het was lekker en gezond, Eric had 2 x bijgeschept dus dat is een goed teken. Het gerecht bestond uit quinoa met boerenkool, zoete aardappel, cranberries en walnoten. Deze laatste bevat net als andere noten veel ijzers. Toen we klaar waren met eten kwam ik er achter dat ik de geitenkaas vergeten was, maar deze hebben we gelukkig niet gemist. Recept: Quinoa met boerenkool
Laat je reactie achter
Ik ben erg nieuwschierig naar het recept van vrijdag, maar kan deze niet op de website vinden. Komt deze nog online?
Ik was op tofu aan het zoeken, kwam ik dit artikel tegen. Superleuk! Heb je ook al eens stiekem een weekje vega gekookt, zonder dat Eric het in de gaten had? ;)
Hey Jaimy Ja ik heb er absoluut geen probleem mee, een weekje zonder vlees. Eric trouwens ook niet, ik denk ook niet dat hij het snel zou merken :) Maar een maand wel haha
Lekker
nutteloos lik ma pjenis