Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Eetdagboek: 7 dagen zonder vlees

Afgelopen week heb ik elke dag vegetarisch gegeten, omdat ik het lekker vind en het me een goed gevoel geeft. Ook vond ik het leuk en leerzaam om me wat meer te verdiepen in vleesvervangers. Want als je geen vlees eet bestaat de kans dat je bepaalde vitamine en voedingstoffen zoals ijzer, eiwitten en vitamine B12 mis loopt. Nu zal dat voor een weekje niet erg zijn maar op langere termijn kan dit wel problemen veroorzaken. Toen ik een jaar of 12 was heb ik namelijk een vegetarische periode gehad. Na 2 jaar geen vlees (en geen goede vervangers) werd ik vaak ziek en moe. Uiteindelijk heb ik weer besloten om vlees te gaan eten.
 
vegetarische blog 01
vegetarische blog 01

vegetarische blog 01

vegetarische blog 01

Tegenwoordig eet ik minimaal 2 keer in de week vegetarisch. Soms heb ik niet eens door dat ik geen vlees eet, er zijn zo namelijk veel lekkere vegetarische gerechten en vleesvervangers. Eric is meer een vleeseter dan ik dus voor hem was afgelopen week een grotere uitdaging. Het draait deze challenge dus vooral om lekkere volwaardige vega gerechten waarbij Eric zijn stukje vlees niet mist. Hieronder vind je mijn eetdagboek van afgelopen week. 

 

Maandag

melanzane

Melanzane, dit Italiaans gerecht stond nog op mijn lijstje op een keer te maken. Het is ovengerecht wat bestaat uit laagjes gegrilde aubergine, mozzarella, tomatensaus en parmezaanse kaas. Het is best een machtig gerecht dus je zit al vrij snel vol. De aubergine wordt, naast de portobello, vaak als vleesvervanger gebruikt. Recept: Melanzane parmigiani

 

Dinsdag

vegetarische tortilla pizza

Omdat ik deze avond nog veel plannen had, was ik op zoek naar een makkelijk en snel recept. Deze tortilla pizza’s leken me erg geschikt en vooral lekker. Normaal zou ik er groente en gehakt op doen dus heb ik bij dit recept gekozen voor vegetarisch kruimgehakt op basis van soja met ijzers en vitamine B12. Recept volgt binnenkort op de site.

 

Woensdag

boekoeloekoe

Vandaag heb ik boekoeloekoe burgers gemaakt. Nu denk je misschien waar heeft ze het over maar dit is mix van granen en kruiden die je samen met verse ingrediënten kunt verwerken tot vega burgers. De burgers smaakte heerlijk en ze hadden wel iets weg van echt vlees. Binnenkort volgt meer informatie over deze boekoeloekoe burgers en een winactie waarbij ik 5 pakketjes mag weggeven, dus houd de site in de gaten.

Donderdag

noedels met sperziebonen en tofu

Ik heb ben nog niet zo bekend met tofu dus het leek me een uitdaging om deze vleesvervanger klaar te maken. Tofu wordt vaak gebruikt in de Oosterse keuken dus toen kwam ik op het idee om noedels te maken met sperziebonen en paprika. Het was een zeer geslaagd experiment. Belangrijk is dat je de tofu goed droog dept waardoor de tofu de smaken van de marinade goed kan opnemen. Recept: Noedels met sperziebonen

 

Vrijdag

shakshuka 2

Deze dag kwamen Eric’s neef Ruud en zijn vriendin Laura bij ons eten. Ik had van te voren humus gemaakt van kikkererwten en avocado. Kikkererwten passen door de grote hoeveelheid ijzer, vezels en mineralen ook goed in een vegetarisch dieet. Als hoofdgerecht heb ik gepocheerde eieren klaargemaakt in een pittige groenten-tomaten saus. Eieren bevatten net als vlees vitamine B en zijn een goede vleesvervangers. Dit Noord Afrikaanse gerecht is geïnspireerd op een recept van Yotam Ottolenghi’s shakshuka. Door de toegevoegde pepertjes was het vrij pittig geworden maar wel erg lekker en geslaagd. De recepten volgen binnenkort op de site.

 

Zaterdag

vegetarische blog 05

Deze avond hadden we gereserveerd bij Indiaas restaurant Shri Ganesh in Eindhoven. Hier serveren ze alleen 100% vegetarische gerechten zonder vlees of vis en zelfs dierlijke vetten zijn uitgesloten. We kregen heerlijke papadums, pakora (gefrituurde groente snacks), 4 verschillende curry’s met rijst en naan en chai thee als afsluiter.

Zondag

quinoa met boerenkool

Deze laatste dag van de vega week heb ik een gerecht gemaakt met zogenaamde superfoods. Dit zijn gezonde producten met een hoge voedingswaarde. Het was lekker en gezond, Eric had 2 x bijgeschept dus dat is een goed teken. Het gerecht bestond uit quinoa met boerenkool, zoete aardappel, cranberries en walnoten. Deze laatste bevat net als andere noten veel ijzers. Toen we klaar waren met eten kwam ik er achter dat ik de geitenkaas vergeten was, maar deze hebben we gelukkig niet gemist. Recept: Quinoa met boerenkool

 
Ik heb afgelopen week absoluut geen moeite gehad om geen vlees te eten en ik heb ook Eric niet horen klagen. In tegendeel, hij vond alles heel erg lekker, de melanzane en de quinoa waren favoriet. Wat mij betreft kunnen we vaker z’n vega weekje inlassen.
 
 

Reacties

Laat je reactie achter

Sabine 3 september 2016 om 20:46

Ik ben erg nieuwschierig naar het recept van vrijdag, maar kan deze niet op de website vinden. Komt deze nog online?

Beantwoorden
Jaimyskitchen 27 september 2016 om 22:11

Ik was op tofu aan het zoeken, kwam ik dit artikel tegen. Superleuk! Heb je ook al eens stiekem een weekje vega gekookt, zonder dat Eric het in de gaten had? ;)

Beantwoorden
Sandra 28 september 2016 om 16:39

Hey Jaimy Ja ik heb er absoluut geen probleem mee, een weekje zonder vlees. Eric trouwens ook niet, ik denk ook niet dat hij het snel zou merken :) Maar een maand wel haha

Je Moeder 4 april 2017 om 10:00

Lekker

Beantwoorden
Je Moeder 4 april 2017 om 10:00

nutteloos lik ma pjenis

Beantwoorden

Gezonde recepten

Verzameling met makkelijke en gezonde recepten die niet alleen goed voor je zijn maar ook vooral lekker en leuk! Want gezond hoeft echt niet saai of minder smakelijk te zijn. En deze recepten bevatten bovendien veel groenten, vezels, vitamines en voedzame ingredienten, precies wat jij nodig hebt. Van gezonde ovenschotels tot ontbijtjes en verantwoorde snacks.

×

 Tip! 

Bestel nu het LeukeRecepten kookboek!

Met meer dan 100 leuke en makkelijke recepten! Prijs: €20,99