Hoe maak je een recept kidsproof?

Geen tijd om apart te koken voor je kind(eren)? Geen nood, met deze tips en recepten die met een paar kleine aanpassingen kids proof te maken zijn maar ook lekker en smaakvol voor jezelf.

Kindervoedingscoach en oprichter van de Plien’s foodclub, Ingrid van Rijen, geeft je tips én ze heeft een aantal recepten van Leuke Recepten kidsproof gemaakt. Op het einde van het blog kun je ook nog eens haar gratis mini-cursus aanvragen.

Allereerst: wat is kidsproof?

Ja, dat is voor iedereen anders. Het ene kind eet al sinds zijn 3e olijven en smult overal van. En het andere kind is 10 en eet nog steeds het liefste alleen tomaten, wortel en komkommer. Dat is nu eenmaal zo. Ook onder volwassenen heb je alleseters en moeilijke eters.  Bij kinderen is het vaak wel een fase en dat kan 2 kanten opgaan. Het kan dus ook zijn dat jouw allesetertje als hij 5 jaar is ineens wat meer kieskeurig wordt. Geen paniek. Dit komt wel weer goed. Als ouder kun je je kind wel stimuleren om nieuwe smaken te ontdekken. Geef zelf het voorbeeld.

De smaakontwikkeling van kinderen is in volle gang. Maak daar ook slim gebruik van! Ik zeg bijvoorbeeld wel eens tegen mijn kinderen: “Misschien ben je inmiddels groot genoeg om asperges te lusten.”. Kinderen willen graag groot zijn en willen dan misschien toch wel een stukje proeven.

Ik zeg ook altijd: wat kan er gebeuren als je proeft? Twee dingen:

  1. Je vindt het niet lekker. Nou dan weet je dat en probeer je het misschien over een tijdje nog een keer.
  2. Maarrrrr… het kan ook zomaar zijn dat je het superlekker vindt en dan wil je er meer van.

Tip: op LeukeRecepten vind je ook verschillende kinderrecepten die vaak geen gekke of pittige ingredienten bevatten of er net even iets leuker uit zien om te serveren zoals pannenkoeken spaghetti, mini gehaktbroodjes met aardappel toef, visschnitzels en tagliatelle met groentesaus.

Wat zijn dan dingen die je kunt doen zodat je allemaal kunt genieten van hetzelfde gerecht?

Voor hele jonge kinderen (1-2 jaar) stoom je wat groente zonder zout. Die groente breng je op smaak voor jezelf, je partner of wat oudere kinderen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de groente even te roerbakken met knoflook en af te blussen met balsamico azijn. Heel lekker en supersimpel.

7 algemene dingen die je kunt doen om de kans dat iedereen met smaak mee-eet te vergroten:

  1. Minder spicy maken en die peper of sambal pas aan tafel toevoegen voor jezelf.
  2. Sterke smaken zoals koriander vervangen door platte peterselie. Of voor jezelf wel koriander aan tafel toevoegen als je dat lekker vindt.
  3. Ovenschotel met sterk smakende kaas? Klein hoekje zonder maken
  4. Dressing door een salade. Voeg die pas aan tafel toe voor wie wil.
  5. Deel van een saus eruit scheppen en de staafmixer gebruiken. Sommige kinderen hebben een voorkeur voor een gladde structuur en zo verstop je stiekem wat groente.
  6. Hard broodje vervangen door een zacht broodje (eet ook makkelijker)
  7. Verse rauwe knoflook vervangen door knoflookpoeder. Is veel milder van smaak.

Maar laat ze wél proeven van jouw volwassen versie! Maak je kind niet terughoudend in het ontdekken van nieuwe smaken. Je weet zelf meestal wel wat je kind aankan, maar soms word ik ook verrast hoor: oké jij lust wel haring? Maak het leuk én maak er dus geen strijd van!

Een paar recepten van Leuke Recepten heb ik een kidsproof draai gegeven. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn en sommige dingen zul je misschien zelf ook al doen. Ben je terughoudend in nieuwe smaken? Je wilt toch niet altijd maar een saaie Aardappel Groente Vlees maaltijd eten omdat je kinderen niet zoveel lusten?

Risotto mango & rode peper

  • De wijn vervang je door vis- of groentebouillon
  • Rode peper doe je er pas aan tafel bij voor de liefhebbers
  • Kook of stoom er nog wat sperzieboontjes bij (past goed bij de mango) en dit vinden de meeste kids ook lekker

Gezonde kapsalon

  • Gebruik knoflookpoeder in plaats van verse knoflook. Is veel minder scherp
  • Geen sla fan? Niet alle kinderen houden van sla. Serveer deze dan apart in een bakje. En soms lusten ze wel ijsbergsla maar geen gewone sla. Dat kan ook.

Caesar salade

  • Doe de ansjovis niet door de dressing, maar doe die pas op het bord erbij
  • Verse knoflook in de dressing kun je vervangen door knoflookpoeder. Of geef je kinderen de salade zonder dressing.
  • Serveer er wat sperzieboontjes of rauwe paprikareepjes bij.

Pasta met groente & Hüttenkäse

  • Heb je een kind dat echt weinig lust? Die het liefst geen stukjes wil? Schep dan een beetje van de saus uit de pan in een maatbeker. Even de staafmixer erdoor. Voila! Gladde saus.
  • Misschien houd je kind wel van koude stukjes groente, wat komkommer of tomaatjes zijn altijd lekker erbij. Meteen wat extra kleur op je bord.

Gezond én lekker eten in elkaar flansen hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Als je maar weet hoe. Ingrid heeft een mini-cursus De Ideale keukenvoorraad die je HIER gratis aan kunt vragen. Zo heb je je basis keuken-, koelkast- en -vriezervoorraad helemaal op orde. Dat is alvast stap 1 naar makkelijk gezonder eten.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel