Vegetarische kerstmenu’s

Vegetarische kerstrecepten worden steeds populairder. Van een feestelijk vegetarisch voorgerecht tot nagerecht. In deze blog geef ik lekkere suggesties voor een heerlijk kerstmenu zonder vlees of vis.

Heb jij een vegetarische (of veganistische) gast voor de kerst, of eet je zelf vega of wil je eens wat anders op tafel zetten? Dan deel ik graag deze vegetarische kerstinspiratie met je. Je kunt zelf random gerechten kiezen en er menu's mee samenstellen maar ik deel ook zelf een paar combinaties die goed samengaan:

  • Kerstmenu A: nr 19 + nr 8 + nr 18
  • Kerstmenu B: nr 6 + nr 1 + nr 9
  • Kerstmenu C (geheel vegan): nr 17 + nr 7 + nr 4

Bekijk hier nog meer kerstrecepten, vegetarische recepten en vegan recepten.

Tips voor een vegetarisch kerstmenu

  1. Zet groenten in de hoofdrol. Vaak draait een gerecht om een stuk vlees of vis, wat het mogelijk moeilijker maakt om een vegetarisch gerecht ervan te maken. Maak daarom de groenten de ster van het gerecht en maak daaromheen een lekkere maaltijd. Zoals bijvoorbeeld in deze pompoen rollade, waarin de pompoen de ster van het gerecht is.
  2. Kies eens voor iets anders dan aardappelen. Denk aan risotto, pasta, gnocchi, (parel)couscous of bulgur. Deze producten zijn ontzettend veelzijdig en kun je hele lekkere vegetarische gerechten mee maken. Vaak is dat al meteen een compleet gerecht, waardoor je niet hoeft te denken in verschillende losse componenten.
  3. Maak van een klassiek kerstgerecht een vegetarische variant, zoals een vega wellington met groenten of een carpaccio van rode biet.

20 x vegetarische kerstrecepten (mix & match)

#1 Pastarol met spinazie (rotolo)
  • Hoofdgerecht
  • 40 min + 30 min koken
  • 4 personen
  • *

Een zelfgemaakte rollade van pasta gevuld met romige spinazie en pompoen geserveerd met pesto. Een heerlijk vegetarisch (kerst)gerecht!

#2 Gepofte biet met geitenkaas
  • Voorgerecht
  • 15 min + 75 oventijd
  • 4 stuks
  • *

Een heerlijk en feestelijk bijgerecht of voorgerechtje van rode bieten met zachte geitenkaas en tijm.

#3 Pompoen rollade
  • Hoofdgerecht
  • 15 min + 1 uur
  • 4 personen
  • *

Een feestelijk vegetarisch kerstrecept van gevulde flespompoen met spinazie, feta en cranberry’s

#4 Vegan chocolademousse
  • Nagerecht
  • 20 min + 3 uur opstijven
  • 4 stuks
  • *

Een heerlijke luchtige chocolademousse die 100% plantaardig is en maar 4 ingrediënten bevat

#5 Vegetarisch kerstgerecht
  • Hoofdgerecht
  • 1 uur 10 min
  • 4 personen
  • *

Heerlijk vegetarisch kerstrecept van truffelrisotto met champignons omringd door courgette

#6 Tomatensalade met burrata
  • Voorgerecht
  • 20 min
  • 2 borden
  • *

Serveer deze mooie Italiaanse salade van verschillende soorten tomaat met een bol zachte burrata en je bent in heaven!

#7 Vegetarische wellington
  • Hoofdgerecht
  • 60 min + 35 min oventijd
  • 3-4 personen
  • *

Het perfecte vegetarische kerstrecept! Deze vegetarische wellington bestaat uit verschillende groenten zoals spinazie en pastinaak en is omwikkeld met een krokant laagje bladerdeeg

#8 Risotto met champignons en truffel
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 2 personen
  • *

Heerlijk smeuïge risotto met truffel die erg makkelijk is om te maken en ideaal is voor een gezellig dinertje. Ik gebruikte truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

#9 Viennetta ijstaart
  • Nagerecht
  • 30 min + 6 uur wachten
  • 8 - 10 personen
  • *

Maak maar met 3 ingrediënten zelf deze viennetta ijstaart met laagjes roomijs en pure chocolade

#10 Pastinaaksoep
  • Voorgerecht
  • 20 min + 10 min koken
  • 6 personen
  • *

Deze heerlijke winterse pastinaaksoep is lekker romig van smaak. Deze pastinaaksoep is makkelijk om te maken en bijzonder lekker door een geheim ingrediënt...

#11 Vegan pavlova
  • Nagerecht
  • 40 min + 1 uur 30 min oventijd + 10 min afkoelen
  • 4 stuks
  • *

Een heerlijk en feestelijk recept voor deze vegan pavlova met chocolade swirl, kokosroom en vers fruit.

#12 Vegetarische bietentartaar
  • Voorgerecht
  • 40 min + 1 uur oventijd
  • 4 stuks
  • *

Een vegetarische tartaar van rode biet, met balsamico, een crème van geitenkaas en pistachenoten. Perfecte start van je (vegetarische) diner voor de feestdagen.

#13 Tarte tatin met witlof
  • Voorgerecht
  • 15 min + 25 min oventijd
  • 2 porties
  • *

Op de kop gebakken gekarameliseerde witlof bladerdeegtaart uit de oven met sinaasappel en geitenkaas.

#14 Kerst ovenschotel met pompoen
  • Hoofdgerecht
  • 30 min + 30 min oventijd
  • 4 personen
  • *

Heerlijke ovenschotel met spruitjes, pompoen en cranberries en een krokant laagje bladerdeeg met uitgestoken sterren. Leuk om te serveren met kerst.

#15 Watermeloen carpaccio
  • Voorgerecht
  • 20 min
  • 4 personen
  • *

Heerlijk fris voorgerecht van flinterdunne plakjes watermeloen met een citroendressing en pistachenootjes.

#16 Hele geroosterde bloemkool uit de oven
  • Bijgerecht
  • 15 min + 1 uur 45 min oventijd
  • 4-6 personen
  • *

Een heerlijk bijgerecht voor een diner of kerst van gemarineerde bloemkool met een heerlijke frisse topping van yoghurt en granaatappelpitten.

#17 Rode bietensoep
  • Voorgerecht
  • 35 min
  • 4 personen
  • *

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

#18 Appelstrudel
  • Nagerecht
  • 30 min + 30 min oventijd
  • 8 personen
  • *

Goed gevulde rol van knapperig bladerdeeg gevuld met appel, kaneel, rozijnen en walnoten. Lekker met ijs of slagroom als gebak, maar ook als toetje.

#19 Feestelijke salade met stoofpeer
  • Voorgerecht
  • 20 min + 5 min oventijd
  • 4 personen
  • *

Super makkelijke salade met stoofpeer en geitenkaas voor een feestelijke start van het kerstdiner

#20 Vegetarische aubergine schnitzels
  • Hoofdgerecht
  • 45 min
  • 2-3 personen
  • *

Vegetarisch recept voor schnitzels van plakken aubergine in een krokant jasje geserveerd met zoete aardappelpuree en tomaatjes

Vind je dit leuk?
4 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel